2014. január 2., csütörtök

Königsee (Ausztria 5 napos kirándulás - 3. nap)

Mivel a szállásunk a németországi Berchtesgaden "háta mögötti" völgyben volt, ausztriai oldalon, úgy éreztük, nem hagyhatjuk ki a Königseet a kirándulások közül, ami Németország talán legszebb tava. (az asuztriai kirándulás összefoglalója itt) Mivel a hegyeken csak gyalogosan lehet átjutni, autóval meg kellett kerülnünk észak felől a hegységet és úgy jutottunk el a Berchtesgadeni Nemzeti Parkba.
Weißbachból kiindulva mindösszesen 50 km választott el minket a célállomástól, ez egy kb. 1 órás autóút, mivel német oldalon az Alpenstraße kanyargós,ám annál látványosabb útvonalán haladtunk.

Útvonal Weißbach - Königsee, táv: 66 km

Az Alpenstraße-ról letértünk egy helyen, már német oldalon, hogy megnézzük a Hintersee-t, melyet korábban már a seisenbergklammi/weißbachi kirándulásnál is nézegettünk. A Hintersee bei Ramsau egy bájos alpesi tavacska, körülötte a hegyekkel. Igazi képeslap-látvány. :)

A tavon mi csónakáztunk egyet, pontosabban csónaknak álcázott vízibiciklivel tekertünk egyet a napsütésben. Emlékeim szerint nem volt vészesen drága, így megéri ezt a kis plusz befektetett összeget, hogy a tó közepéről élvezhessük a látványt.

Hintersee bei Ramsau



A csónaknak álcázott vízibicikli

Ezt követően továbbhaladtunk Schönau am Königsee felé. Természetesen tömeg volt, hisz a Königsee hatalmas turisztikai látványosság. Autóval érkezők 4 EUR-ért (2013-as ár) parkolhatnak egész napra a közeli parkolóban.
Elsőként a Jenner hegyre mentünk fel felvonóval (a felvonó elég lassú, kb.fél óra kell hozzá, mire felér, így akinek van ideje és energiája, javaslom, inkább gyalog menjen. Arról nem is beszélve, hogy jó drága is volt. Létezik kombinált jegy, (ez az ún. See-Gipfel-Ticket, bővebb információk itt), ami a felvonó oda-vissza + hajókázás a St. Bartholomä megállóig, ami 32 EUR. Mi azonban a tó végéig szerettünk volna eljutni, így külön jegyeket vettünk, emlékeim szerint még drágábban természetesen. :) 

A Jennerbahn weboldala: http://www.jennerbahn.de/de/koenigliches-bergerlebnis/

Az ára ellenére azonban mindenképpen megéri. Ha többi időnk van, természetesen gyalog is meg lehet tenni ezeket a távokat, mi azonban sajnos elég későn értünk ide, így visszafelé már az utolsó hajóval jöttünk (induláskor mindig nézzük meg, melyik lesz az utolsó járat visszafelé, nehogy lemaradjunk :)), amin természetesen jó tömeg is volt. :)

Szóval, visszatérve a Jennerbahn-hoz. A Jenner hegycsúcs 1874 m magasságával páratlan kilátást nyújt a Königsee-re és akörnyező helyekre. A felvonó tetejétől egy kisebb sétával tudjuk megmászni a hegycsúcsot, ami semmiképpen se hagyjunk ki, ha már itt járunk. Hütte természetesen itt is van a felvonó tetején, így a panorámateraszon élvezhetjük a napsütést egy pohár hideg itallal a meleg nyári napokon.

A Jennerbahn felső állomása
Kilátás a Königsee-re
Látkép az ösvényről
A csúcsra felvezető ösvény - minden szépen ki volt építve

Miután megnéztük felülről a tavat, hajóba szálltunk. A hajóutakból többféle változat is elérhető. Az egyik, ami St. Bartholomä-ig megy, ahol a híres kis hagymakupolás templomot lehet megtekinteni valamint sétálni. Mi tó legvégéig mentünk hajóval (Salet megállóhely), ahonnét tovább tudunk sétálni az Obersee-ig is, ami talán az egyik legszebb látványt nyújtja, ha választanunk kellene az itteni látványosságok közül. A kis tavat 1000 méter magas sziklafal zárja egyik oldalról.
A hajó menetrendek és a megállókról információk itt találhatóak: http://www.seenschifffahrt.de/koenigssee/fahrplan/anlegestellen/

A hajókázás nem túl gyors, de addig gyönyörködhetünk a látványban, viszont a tó és a hegyek felől hűvös szél fúj a tó felett, erre érdemes felkészülnünk.



St. Bartholomä
Salet kikötő

A kikötőtől könnyű terepen lehet elsétálni az Obersee-ig, valamint annak távolabbi végéig (kb. 45 p séta). Akinek van ideje, innét további sétával eljuthat a Röthbachfall 470 méteres vízeséséig is. Nekünk sajnos erre már nem jutott időnk, így csak a kis tavat néztük meg.

Obersee a Königsee felőli oldalról
Látkép a másik végéből
Röthbachfall madártávlatból
A kirándulás költsége:   
- Jennerbahn oda-vissza: 21 EUR / fő (ez jelenleg téli szezon ár, a nyári most nem volt publikálva)
- hajóút oda-vissza Salet kikötőig: 16,90 EUR / fő
- parkoló: 4 EUR / nap
Összköltség 2 főre: 79,8 EUR

Amit mi kihagytunk, de visszamennénk:
A tó körül számos túraútvonal található, amelyek mindegyike gyönyörűnek ígérkezik. Szívesen túráznánk arra pár napot.
A túraútvonalak az alábbi online térképen is megtekinthetőek.