2016. március 17., csütörtök

Chania (Görögország, Kréta)

Krétai nyaralásunk (összefoglaló itt olvasható) során nem messze laktunk Chaniától. Itt található egyébként Kréta másik reptere, sok turista, elsősorban Észak-Európából eleve ide érkezik, nem úgy mint mi. Ez persze könnyebb megközelítési mód, ha Nyugat-Krétát szeretnénk bejárni, de mivel a fapados járatok nem ide jönnek, nekünk ez nem volt opció.
Mivel a szállásunk Chaniától alig 10 km-re volt, így nem volt kérdés, hogy egyik délután átruccanunk ide. Napközben a hőség miatt nem akartunk, ezért döntöttünk inkább a délutáni órák mellett, amikor már nem tűz annyira erősen a nap.
Chania Kréta második legnagyobb városa, ezáltal nem csak turista célpont, hanem a környékbeliek is ide jönnek nagybevásárlásaikat végezni, ergo akad néhány nagyobb áruház a peremterületeken. De ezek mellett persze gyorsan elhaladunk és pillanatok alatt beérünk az óváros határába, ahová autóval már nem lehet persze behajtani. Az útikönyvek azt írják, hogy az egyik kijelölt parkolóhelyen álljunk meg és fizessünk parkoló díjat, de én inkább azt javasolnám, hogy pár utcával kijjebb, a várfal alatt álljunk meg, ez a terület ugyanis még nem fizetős, mivel félreesik, mi is csak véletlenül keveredtünk ide.
Gyalog könnyűszerrel bejutottunk az óvárosba, ahol a szűk kis sikátorok telis-tele vannak hangulatos éttermekkel és üzletekkel. Az éttermeknek sokszor nincs is igazán belső helyisége, hanem az asztalok kint sorakoznak a sikátorokban. Máshol meg eldugott buja belső udvarokat vettek birtokba, lenyűgöző hangulatot teremtve ezzel. Kiigazodni a kis utcákon elég nehezen lehet, de az ember nem is akar, hisz élmény itt sétálni. Az épületek velencei és török hatást tükröznek.


Chania sikátorai






Az óváros bájoska utcáin túlmenően persze van néhány "kötelező" látnivaló. Ezekért sem kell persze messze mennünk, de a köves utcák miatt lehetőség szerin ne magassarkú szandálban akarjunk itt tipegni. :)
A talán legikonikusabb látnivaló a velencei kikötő. A kikötő óváros felőli végében, a tengeri kijárat felől is oldalon hajókat már nem találunk (azok a kevésbé központi kikötőrészben állnak), csak a csodaszép partján sorakozó épületeket és az aljukba betelepült éttermeket. Választék ezekből van itt bőven, bár az áruk is elég borsos, ahogy néztük. Innét indul a Firkas erőd (Firkas Fortress) is. Igazság szerint próbáltunk feljutni rá, de nekünk nem sikerült, nem tudom, csak mi nem találtuk-e meg a bejáratot,vagy nem is lehet felmenni a várfalra, pedig biztos csodaszép lehet a kilátás.





A kikötő bejáratánál egy velencei világítótorony tetézi az amúgy is szép látványt. Ide is ki lehet sétálni, mi ezt kihagytuk, mivel az útikönyv bevallása szerint ez egy kb 1,5 km-es séta, és éhesek voltunk ekkor már.


A kikötő másik híres épülete a 17. századi török mecset, a Kucjk Hassan Mosque (janicsárok mecsete). Őszintén szólva meglepő látvány itt szembetalálkozni vele. Az épület egyébként kiállítások helyszínéül szolgál jelenleg.


Kucjk Hassan Mosque

Az óváros keleti felében már kevésbé szűkek az utcák. Az óváros közepe táján található a katedrális is.

Eisodion tis Theotokou katedrális


Igaz, az erőd falára nem jutottunk fel, de egy régi - feltételezésem szerint - bástya, vagy őrtorony romjaihoz fel lehetett sétálni. Ez az óváros déli felében található, közel a városfalhoz és csodás kilátás van a régi háztetőkre.



Mi ezzel a városnézést be is fejeztük és kerestünk egy nem túl nagy, bájos kis utcai éttermet az egyik kevésbé forgalmas sikátorban. Csak ajánlani tudom a bárány ételeket. Az Uram nem rajong értük, de Krétán többször is ettünk, egyik alkalommal itt és mit mondhatnék, hibátlan volt. Omlós, szaftos, fantasztikusan ízletes. Egy hatalmas tál görög salátával mi ketten jól is laktunk vele. Sajnos nem voltam elég rutinos, nem fotóztam le az étlapot, hogy mi volt a fogás neve, de ez az egyik leggyakoribb bárányétel, amit errefelé kínálnak az éttermek krumplival tálalják. Talán Lamb Kleftiko, de nem teljesen biztos.
Némi keresgélés után ráakadtam a helyre, ahol mi vacsoráztunk: Taverna Mikio (tripadvisor link: https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g189415-d4450721-Reviews-Mikio-Chania_Town_Chania_Prefecture_Crete.html) Ahogy a kommenteket néztem, nem csak mi voltunk oda érte. :)

Mikio Taverna

Este is gyönyörű lehet itt sétálni, de mi siettünk vissza a szállásra, mert másnap hajnalban indultunk a Samaria szurdokba.

A legtöbb környékbeli szervezett kirándulás egyébként innét indul, Chaniából. Úton-útfélen kínálgatják ezeket a szervezett egynapos utakat, de őszintén szólva nem nagyon éri meg. Egyszerűbb a helyi buszjáratot választani.


Részletes angol nyelvű leírás itt található:
http://www.west-crete.com/excursion-chania.htm
http://www.chaniatourism.com/

Remek térképeket is találtam a városról: http://www.chaniatourism.com/the-city-of-chania/chania-maps.html