2016. június 13., hétfő

Argiroupoli, Rethymno, Bali (Görögország, Kréta)

Nyugat-Krétán töltött két hetes nyaralásunk (összefoglaló itt olvasható) sajnos túl gyorsan elrepült. Mivel a repülőnk este indult vissza Budapestre, ezért nem akartuk, hogy az utolsó napunk veszendőbe menjen. Mivel az ott töltött 2 hét alatt kizárólag nyugati illetve déli irányban utazgattunk, úgy döntöttünk az utolsó napot, a visszautazást arra is használjuk, hogy kicsit keleti irányban is szétnézzünk, Heraklion felé visszaúton.
Mivel tengerpartot már láttunk szép számmal, így kicsit a sziget belseje felé kerültünk, Argiroupoli (Argyroupoli) településre, ami Rethymnotól kb. 25 km-re délnyugatra található.
Argiroupoliról azt mondják, hogy a környező hegyeknek és az ottani forrásoknak köszönhetően természetesen hűvös klímája van, így még a nyári tikkasztó melegben is kellemes itt az időjárás. Elsősorban kirándulóhely ez, remek kiindulópont túrázni vágyóknak. Két patak forrása és vízesés is található a közelben, mi viszont csak a településen tettünk egy kisebb sétát, de a kilátásért már így is megérte, mert álomszép, ráadásul még így nyáron is üde zöld minden.







A falu egy régi ókori település helyén épült, így több műemlék épület is található itt. Mi nem látogattuk végig őket, csak ahogy sétáltunk, a régi ókori római mozaikba botlottunk.



A településnek egyébként két része van egy alsó és egy felső, utóbbiban találhatóak inkább a látnivalók. Miután megnéztük a falut, először tovább autókáztunk picit a hegyekbe. Sajnos már nem emlékszem, melyik úton indultunk el, de csodás kilátást találtunk pár km-el odébb egy völgyre és településre (a térképen nézegetve talán Assi Gonia lehetett)



Ezt követően kerestünk egy tavernát, ahol megebédelhetünk. Az autóút mellett találtunk is egy nagyon szimpatikusat. Bár sehol nem volt senki, ez itt láthatóan nem a főszezon. Épp ezért nem is volt minden az étlapról, csak egy szűkített választékból csemegézhettünk, de életem legfinomabb birkáját ettem itt. Az étterem neve, ahová beültünk Tavern Arhaia Lappa (Ancient Lappa), Lappa volt egyébként a település régi neve. (étterem: https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g2201167-d6579183-Reviews-Tavern_Ancient_Lappa-Argyroupolis_Rethymnon_Prefecture_Crete.html)


Ebéd után tovább indultunk, és következő megállónk maga Rethymno (Rethimnon, Rethimno). Rethymno nagyjából félúton található Heraklion és Chania között. Rendkívül felkapott üdülőhely, és az egyik legszebb város. Jellegében, építészetében nagyon hasonlít Chaniara, csak persze kisebb, de még így is Kréta harmadik legnagyobb települése. A városképet leginkább a tengerparton található velencei erőd képe határozza meg. Ha a főútról letérünk Rethymnoban és a városközpont jelzést követjük, az autóút levisz minket a tengerpart mellé, amin haladva gyakorlatilag beleütközünk az erőd falába. A fal mentén a parton több helyen található parkoló, mi a keleti oldalon parkoltunk, innét közelebb is van az óváros.
Az erődbe be lehet menni, de mivel belépőt kell fizetni (4 EUR/fő), nekünk a 35 fokban nem volt kedvünk a tűző napon a falon sétálni.


Rethimno erőd



Így inkább bevettük magunkat az óvárosba és kóboroltunk 1-2 órát. Rengeteg műemlék épületet találunk itt. Az erőd szélén lévő parkolótól először a kikötő mentén sétáltunk, itt is található egy világítótorony, bár mi nem sétáltunk ki a kikötőbe, de ha több időnk van, érdemes lehet megnézni.

Rethimno kikötő

Most nem venném sorra az összes történelmi látnivalót, melyikről mit lehet tudni, egyszer talán érdemes elolvasni, de én inkább arra szavazok, hogy hagyjuk magunkat elveszni kicsit az óvárosban, hogy átéljük az igazi hangulatát.
Egyébként, a hatalmas hőség ellenére a köves, szűk utcák kifejezetten üdítőek napközben.

velencei loggia

Rimondi szökökút






Ezután ismét útnak indultunk, de még egy utolsó kis kitérőt tettünk egy kis partmenti üdülőhelyre, csak hogy megnézzük, errefelé milyen a tengerpart. Bali-t választottuk, ez a település Rethymnotól kb. 40 km-re található nyugatra és kb. 50 km-re Herakliontól. Az egyik legmegkapóbb öbölnek mondják az északi parton, de  vad sziklás öböl már sokat vesztett szerintem a szépségéből, mivel teljesen kiépítették. Ennek ellenére nagyon látványos, és van egy gyönyörű hosszú strandja. Minden bizonnyal ráadásul nagy előnye, hogy közel van a heraklioni repülőtérhez, és mégsem az agyonzsúfolt elvárosiasodott üdülőhely.

Bali

Bali
Útvonal a reptérre

ADATOK:
Autós útvonal: Agia Marina - Chania - Argiroupoli - Rethimno - Bali- Heraklion
Táv: kb. 220 km
Menetidő: tiszta menetidő kb. 2,5-3 óra

További információk:
Leírás Argiroupoliról: http://www.originalcrete.com/en/article/arguroupoli
Leírás Rethimnoról: http://www.cretetravel.com/guide/rethymno/ és itt http://www.explorecrete.com/crete-west/Rethymnon-old-town.html

2016. június 12., vasárnap

Elafonisi (Görögország, Kréta)

Kréta egyik leghíresebb homokos, lagúnaszerű strandja a sziget délnyugati csücskében található, a neve Elafonisi. Ez gyakorlatilag egy félszigetet jelent, amit egy keskeny homokpad köt össze a szárazfölddel, pontosabban a szigettel. Chaniatól kb 70-75 km-re található. Nyaralásunk során (összefoglaló itt olvasható) már két híres strandot meglátogattunk (Balos és Phalassarna), de Elafonisit sem lehet kihagyni. Számos egynapos kirándulást szerveznek ide (Chaniából indulva, a neten 30-40 EUR/fő körül találtam ilyeneket), de mivel nekünk volt bérelt autónk, így természetesen azzal utaztunk.

Agia Marinában lévő szállásunktól kb. 1,5 óra az autóút ide, a korábbi kirándulásokról már jól ismert kacskaringós autóúton. Mivel ez alkalommal már harmadszorra vágtunk át észak-déli irányban a szigeten, most nem csak átutazni akartunk, hanem úgy döntöttünk, hogy megnézünk egy kis zsáktelepülést, pontosabban ökocentrumot is az odaúton. Gondoltuk, itt sétálunk majd egy keveset. A helyről az utikönyvben olvastunk, úgy hívják, hogy Milia, és Vlatos településtől északra található, bent, az erdővel borított hegyek között.  Bár megtalálni nem olyan könnyű, de megéri a megszakítást, tényleg bájos helyen van. Itt aztán igazán el lehet vonulni a világ elől. Az odaút is gyönyörű (helyenként egysávos, nem aszfaltozott, apró kavicsos út).






Milia gyakorlatilag különböző üdülőházak együttese, van egy nagy étterme is (Bővebb infók: http://www.milia.gr/EN/index.html). Feltételezem nem lehet olcsó, de aki megengedheti magának az ilyesfajta luxust, annak csodás választás. Elzárva mindentől, csak a csend és a természet. Tavasszal csodás túrákat lehet innét tenni. Persze nyáron is, de akkor nekem már túl meleg van.
Autóval nem lehet teljesen megközelíteni, az erdőben előtte le kell tenni a kocsit aztán egy kicsit továbbsétálva jutunk el a főépületig. Persze már itt is tábla figyelmeztet, hogy a nyugalmat ne zavarjuk meg véletlenül sem. :)





Kilátás a teraszról

Mi csak egy kis szakaszon sétáltunk el a turistaösvényen.




Ezt követően tovább haladtunk Elafonisi felé. Persze itt is átlőtt útjelző táblák mindenütt. :)
Őszintén szólva úgy terveztük, hogy eszünk majd egy egyszerűbb étteremben Elafonisinél, ha odaértünk, de nem készültünk fel kellőképpen arra, hová is megyünk. Valamiért azt hittük, itt település is lesz, de mint kiderült, tévedtünk. Elafonisi gyakorlatilag a partszakasz, a félsziget és semmi más, csak egy hatalmas parkoló. Az egyetlen étterem kb. 2,5 km-re a parttól található (igaz, ezt dicsérik az útikönyvek), a strandon csak büfék vannak, ahol viszont iszonyatos sorok álltak, mikor mi ideértünk délután 1 óra magasságában. Mosdó az van itt, igaz, fizetősen, de egész kulturált, csak persze sorba kell állni. Mint itt mindenütt. Mi az ebédet is elvetettük, inkább a magunkkal hozott szendvicsekre szavaztunk a sorbanállás helyett.
A parkolóból a tengerpartra érve először csak a rengeteg embert látjuk. Számolatlanul állnak egymás mellett a nyugágyak és napernyők, jó szorosan, hogy minél több férjen el és persze a tömeg. A vizet csak mögötte venni észre, valóbangyönyörű türkizkék, sekély, homokos, igazi álomstrand, de a sok ember minket kissé taszít.




Első körben keleti irányban sétáltunk el egy kicsit távolabb a nyüzsitől, kerestünk egy kis árnyékot (bár az itt nincs túl sok), ahol megebédeltünk.




Ezt követően felszedtük a cókmókunkat és nekiindultunk a félszigetnek magának, hogy keressünk egy kissé kiesőbb partszakaszt, ahol már nincsenek ennyien.

Mivel a félszigetet csak egy keskeny homokpad köti össze a szigettel, ezt helyenként (Baloshoz hasonlóan) napközben elborítja a víz. Így a félszigetre csak ezen átkelve tudunk kisétálni.




A félsziget maga természetvédelmi terület, a homokban is megélő különleges, ritka növényeket a tömeghez közelebbi partszakaszon korláttal védik a látogatóktól. De ha ezen a szakaszon átvágunk, elérjük a félsziget déli partját, a maga vöröses-rózsaszínes, néhol feketés homokjával és csodálatos kis öbleivel. A víz sekély, lehetetlenül kék, finom homok, itt-ott sziklák, amiknek a szerepük, hogy még szebbé tegyék a látványt. Tényleg lélegzetelállító, és mivel itt már nincs infrastruktúra (se napágyak, se büfé, se mosdó), így itt turistából is jóval kevesebb van. Sőt, minél inkább nyugatabbra sétálunk, annál kevesebben vannak, így gyakolatilag lehet olyan partszakaszt találni, ahol magunk lehetünk.




A vízből a szigetet nézve lenyűgöző látvány, ahogy a háttérben meghúzódnak a hegyek.

Árnyékra itt viszont ne számítsunk. Hacsak nem hoztunk magunkal napernyőt vagy sátrat, nem lesz benne részünk. Mi a partról a homokpadra felkaptatva nagy nehezen találtunk végül egy nagyobb bokorféleséget, aminek az árnyékában aludhattunk egy fél órát, de egyébként csak a tűző nap marad.

Némi pihenő és fürdés után úgy döntöttünk, elsétálunk a félsziget végére, ami egy kis emelkedőben, egy sziklatömbön zárul, a tetején egy kis épülettel. Megéri ide kisétálni (mezítláb nem javaslom, a homok túl forró). A strand "bejáratától" ez kb 1-1,5 km-es sétát jelent.

Tavasszal különösen szép lehet a félsziget, mivel látszik, hogy tele van növénnyel a sziklás része, így most nyáron már kicsit kiégett sajnos, de így is szép látvány. A kilátás pedig páratlan, belátni az egész félsziget nyúlványát. Különös, hogy az északi partja mennyire más. Az nem ilyen védett, lagúnás, sokkal inkább sziklás, nem is nagyon lehet ott fürdeni, bár ki is akarna a déli part mellett ott fürdeni. :)







déli partszakasz

északi partszakasz
 A sétát követően ismét fürödtünk, ahogy estébe fordult a délután, már nincs olyan meleg sem.



Végül valamivel 6 óra után kezdtünk el visszaindulni az autóhoz. Akkorra már, fél 7 magasságára teljesen kiürült a strand, egészen más képet mutatott, mint mikor jöttünk. Gondolom a szervezett egynapos kirándulások jóval korábban visszaindulnak.




Este a dagály a  homokpad egy jelentős részét elhódítja egyébként, ahol délután még homokon sétáltunk, estére már víz volt.
Ha nem kellett volna még másfél órát autókáznunk a szállásunkra, biztos maradunk még sötétedésig, így azonban sajnos elbúcsúztunk.

Őszintén szólva annak, aki ide tervez kirándulást, mindenképpen azt javaslom, hogy hozzon magával valami árnyékoló alkalmatosságot és egész napra ételt-italt. A tömegben nincs szerintem értelme maradni, kisétálni már annál inkább, innét viszont már nem ugrik csak úgy vissza az ember egy vízért a büféhez, mert úgy egy órát lehetne sétálni a napon.


ADATOK:
Autós útvonal: Agia Marina (Kissamos irányába kell indulni, de még előtte le kell térni dél felé) - Topolia - Vlatos - Milia - Vlatos - Innachori - Elafonisi - Innachori - Vlatos - Topolita - Agia Marina 
Autós távolság: 150 km
Menetidő: kb. 3 óra oda-vissza

Bővebb információk:
Leírás Elafonisiről: http://www.explorecrete.com/crete-pictures/EN_Elafonissi-pictures.html és itt http://www.chania-crete-greece.com/elafonissi-chania-crete.html